Samenkomst zat. 19:00, zo. 09:30 & 11:30 [Meer info]

Onze missie en visie

De VEZ is een bruisende kerk in Zwolle met meer dan 3500 leden. Benieuwd naar onze missie en visie? 

Lees meer

De VEZ heeft je nodig!

Bezoek de pagina van TopPunt om te kijken wat jij voor de VEZ kunt betekenen! 

Vacatures

Plaats van samenkomst

Zaterdagavondienst
19:00 - 20:20
Zondagochtenddienst
1e dienst: 09.30 uur - 10.50 uur
2e dienst: 11.30 uur - 12.50 uur
WRZV-hallen
Buitengasthuisstraat 8
Zwolle

Column: Toewijding
Door Communicatie 07-07-2014
Column: Toewijding We kunnen er niet omheen: om de VEZ draaiende te houden, is er een waar leger aan vrijwilligers nodig. Het is iets waar we als gemeente aan moeten werken. We zijn druk, tijd is schaars - maar de gemeente heeft wel toegewijde vrijwilligers nodig. Toewijding - soms hebben we onze voorbeelden nodig om dit begrip te begrijpen. Als ik denk aan het woord ‘toewijding’, dan gaan mijn gedachten vaak even terug naar mijn Karakterweekend in de Ardennen - als verslaggever voor De 4e Musketier. Door Reint Bergman (Communicatie &  TopPunt) 

Bewapend met een professionele camera, een goed geselecteerde survivaluitrusting en een dikke glimlach. Voortschrijdende in een onherkenbaar besmeurde auto, was hij misschien wel de een van de belangrijkste medewerkers van het weekend. Waar verhalen vaak tekort schieten om momenten van pijn, broederschap en karakter te beschrijven leggen fotografen ze keihard vast met een beeld. En wat geniet iedereen naderhand van hun werk. Er waren twee fotografen mee dit weekend. Mark was er een van. Het was niet de eerste keer dat hij als fotograaf meeging met een Karakterweekend.

Ook de weerbarstige omstandigheden van een weekend in Schotland had hij getrotseerd. Alles, maar dan ook alles voor een mooie foto. Vaak in zijn eentje onderweg met een kaart, een gps, een fl es water en een zakje koffiepoeder. Deze keer kreeg hij mij als metgezel, een verslaggever met de survivalkennis van een gemiddelde huisdier. En het was mooi! Mooi om met hem samen te werken, mooi om momenten met elkaar te delen. Maar eerlijkheid gebied me te zeggen dat een van de mooiste momenten van het weekend nooit is gevangen in een beeld. Want Marks perceptie op zijn bediening dit weekend bleek niet te stoppen bij de jacht op kapotte en bedropen gezichten van pre-Musketiers. Op het moment dat er dit weekend in de Ardennen een aantal groepen misten en het gevaar ontstond dat ze gevaarlijk jachtgebied in zouden gaan, veranderde de fotograaf namelijk ineens in een resultaatgerichte jachthond. In een oogwenk transformeerde Mark zich tot een rechercheur eerste klas. En ik was getuige van dit moment - verbijsterd door de transformatie. Met een snelle beweging wist Mark zich vanuit het laatste fotomoment achter het stuur van zijn besmeurde bolide te plaatsen, instructies te inhaleren en met gierende banden op zoek te gaan. Geen vragen; geen fotomomenten.

Andere hulp was nodig - belangrijker. Vervolgens mocht ik zo’n twee uur met deze man verblijven onder een naargeestig viaduct om nadere instructies te ontvangen. We stonden op de grens van het jachtgebied. Waar mijn geduld ophield en ik begon te twijfelen over het nut van deze spannende ‘douaneactie’, belde hij op mijn verzoek naar coördinator van de route. En wat er toen gebeurde raakte me.

Mark:
“Wat is de status?”. Coördinator:
“Blijven wachten” (daar kwam het op neer..).
Mark: “Oké”. En hij hing op.

Dat was het. Ik was beduusd. Gevoelens van rebellie en ongeloof vermengden zich. Het oké’ spookte nog door mijn hoofd. Waar ik dacht dat hij een einde zou maken aan het zinloze wachten op het verschijnen van een groep en wij ons konden richten op onze oorspronkelijke opdracht, had hij ‘oké’ gezegd.

Het was een zelfde oké als:
‘Oké, doe je verhaal maar’.
‘Oké, als jij je hier beter bij voelt’.
‘Oké, jij hebt gelijk’.

Even later bleek dat we inderdaad voor niks hadden gewacht. De groepen waren elders gevonden en de verloren schaapjes werden weer op de goede plek afgezet. Waar de ironie bij mij de overhand nam - ik mocht een aantal doorweekte Duitsers hun zelf uitgekozen noodverblijf uitgeleiden - kwam ik erachter dat Mark in alle commotie al weer weg was. Maar waarheen? Even later kwam ik hem weer tegen. Hij was alweer foto’s aan het maken. We hadden het niet meer over de viaduct, het wachten en de ‘oké’. Maar het moment stond in mijn gedachten gegrift - de vastberaden ‘oké’ spookt nog steeds door mijn hoofd.

Want in mijn beleving gaf de ‘oké’ de essentie weer van de wil om deel te zijn van deze organisatie. Het gaf de aard weer van de helden die dit mogelijk maken. Maar nog sterker gaf het de houding weer die wij soms tegen God moeten innemen: “God, als het U wil is...dan blijf ik wel even wachten tot nadere orders”. Dit ‘oké’ was bijzonder. Dit was het ‘oké’ van een Musketier met een Koning. Dit was een staaltje toewijding.

Ook de VEZ is op zoek naar toegewijde mensen om taken op te pakken binnen de gemeente. Het TopPunt, het vrijwilligerspunt binnen de VEZ, brengt regelmatig in beeld welke vacatures er zijn. De rol van dit (fantastische) team wordt steeds groter. De gemeente groeit en lang (!) niet iedereen heeft een bediening binnen de VEZ. Soms is het ‘je beschikbaar stellen’ alleen al van enorme waarde. Klik hier voor alle actuele vacatures of klik hier om je doormiddel van een open sollicitatie beschikbaar te stellen!.