• Reisverslag Jaap en Betsy van de Poll naar Ecuador

Pastor Jaap van de Poll en zijn vrouw Betsy zijn in oktober naar Ecuador geweest om SEMILA, de bijbelschool in Riobamba, te bezoeken. Ze schreven samen een verslag van hun reis. Lees hier het verslag van de vrouwenconferentie waar Betsy is geweest. 

Na een gemiste aansluitende vlucht in Panama City komen we dinsdagavond 3 oktober om 9 uur aan op Quito Airport waar Donata ons staat op te wachten. De comfortabele maar lange autorit van Quito naar Riobamba gaat vlot en we zijn blij dat we rond half 1 ’s nachts ons bed zien bij Nestor en Donata thuis.
 
De volgende morgen om 10 uur wacht een groep van circa 25 studenten mij op in de kerkzaal van SEMILA. Ik geef daar een class over het thema ‘Reconfirmation of your Calling to Pastoral Leadership’. Een prachtige groep studenten, zowel Quichua’s uit het Andesgebied als Hispanics uit de arme omgeving van Guayaquil, verschillende leeftijden, ervaren gemeenteleiders én jonge leiders die zich daarvoor laten toerusten. Boordevol vragen over de bediening van pastor, roeping en gemeenteleven. Betsy gebruikt deze dag om uitgebreid bij te praten met Donata over Vamos en IMC.
 
Donderdag 5 oktober zijn we de hele dag op SEMILA voor de jaarlijkse International Boardmeeting. Een prachtig team, onder voorzitterschap van pastor Guillermo Vásconez Núñez, een geboren Panamees, maar al meer dan 30 jaar zendeling in Ecuador met een hart voor de Quichua’s. En dan brother Art Zimmer, een Canadese Amerikaan en huizenbouwer van Kodiak Island Alaska, op zijn 81e reist hij de wereld nog rond voor missions, daar leeft hij voor. Ook de energieke bisshop Jimmy Argüello, nationaal leider van de Church of God in Ecuador is er weer bij. En uiteraard Nestor (president SEMILA) en Donata als secretary of the Board. 

Pastora Laura Saa, de academic director van Semila, rapporteert over de ontwikkelingen op het seminarium. We spreken verder over de financiën, nieuwe projecten en het IMC (Intercultural Missions Centre)

Na de Boardmeeting laat Jimmy Argüello mij zien wat er is gedaan met het geld van de collecte in de VEZ voor het kustgebied van Ecuador dat getroffen was door een aardbeving. Hij laat mij foto’s zien van een nieuw gebouwde kerk in Manta, waaraan een deel van de collecte is besteed. Dat raakt mij. Vorig jaar stond ik nog te preken op dezelfde plek waar deze mooie kerk nu herbouwd is, toen in de openlucht omdat het kerkgebouw was weggevaagd door de aardbeving. 
Vrijdagmorgen 6 oktober zijn we weer getuige van de jaarlijkse Commissioning Service in de kerkzaal van SEMILA, een dienst waar de graduates worden ingewijd in hun bediening in de kerk.
Altijd weer indrukwekkend is de voetwassing (een gebruikelijk sacrament in de Church of God waartoe SEMILA behoort) die tijdens deze dienst plaatsvindt. 
Als Boardmembers en staf van SEMILA wassen 
we de voeten van de graduates als een symbool van het d
ienen zoals Jezus deed. Zo mogen deze graduates in hun leiderschap in de kerk die zij dienen met dit voorbeeld ook anderen dienen.
Klik voor meer foto's  van de Commissioning Service 2017.

Graduation 2017 Semila Ecuador

Zaterdag 7 oktober loopt SEMILA en de directe omgeving ’s morgens al weer helemaal vol met pickup trucks, busladingen vol met soms een hele community komen naar SEMILA om het Graduation feest mee te maken. Quichua-vrouwen in prachtig gekleurde kleding. Alle graduates, de staf en Boardmembers uiteraard weer in vol ornaat met toga en academische baret. Dit jaar ontvangen maar liefst 56 graduates hun bachelor diploma of certificaat, een topjaar in het 10 jarig bestaan van SEMILA. Ik preek over Jozua 5, over Gilgal, de plek om steeds weer op te laden voor de strijd. Alle graduates komen langs op het podium om hun diploma of certificaat in ontvangst te nemen.

Daarna zingen en dansen een aantal Quichua-koren met typische Quichua-muziek uit de Andes. Na het officiële programma volgt een big party op en rond het SEMILA-terrein, met overal groepen met graduates, studenten, familie en dorpsgenoten. Ook goeie handel voor straatverkopers van Ecuadoriaanse soep (met veel aardappelen) en snacks. Klik voor meer foto's van de Graduation 2017.

Zondag 8 oktober gaan we met Nestor, Donata en de kids en Karla naar een paar communities in de Andes in de omgeving van de Chimborazo. We stijgen naar een hoogte van meer dan 4000 m en dat merk ik goed aan m’n ademhaling vanwege de ijle lucht. Eerst droppen we Betsy, Donata en Karla met de kids in het dorpje Pachancho, waar om 10 uur de vrouwenconferentie begint in de plaatselijke kerk. Meer daarover in het verslag van Betsy.

Nestor en ik rijden door naar een ander dorpje in de omgeving waar we een dienst van de lokale kerk bezoeken. Daar preek ik over de volheid van de Geest. Er is veel honger naar meer van Gods Geest en God is aanwezig.  
 
Maandag 9 oktober komen we weer wat op adem en bereiden ons alvast voor op de terugreis. We hebben prachtig weer en bezoeken het toeristische stadje Guano ten noorden van Riobamba. Dinsdagmorgen 10 oktober brengen Nestor en Art ons naar de airport in Quito, waar we die middag vertrekken met een nachtvlucht en een dag later op Schiphol aankomen.
 
Het was weer een geweldige beleving om in Ecuador te zijn en – mede namens de VEZ – de Semila-gemeenschap, staf en studenten en de Quichua’s te mogen dienen en Nestor en Donata met hun kids te bemoedigen.  

Meer weten over het Vamos-project van de VEZ en hoe je pastorstudenten kunt sponsoren, over SEMILA, over het IMC en het werk van Nestor & Donata? Klik dan op de volgende links:
http://www.vezwolle.nl/wat-we-doen/missionair/vamos
https://www.facebook.com/SeminarioSemila
http://imc.semila.org
http://www.duque-ecuador.com

Deel dit bericht

Deel dit bericht

Terug naar magazine
 • "Geliefde dochters van God"

  We rijden op het ‘dak van de wereld’, de Andes, bedekt met groen bloemtapijt, met muren van zandsculpturen en gestoffeerd met antraciet vulkaanstof. Op weg naar een Quichua community. Een volgepakte 4wheeldrive brengt ons van Riobamb...
 • Reisverslag Jaap en Betsy van de Poll naar Ecuador

  Pastor Jaap van de Poll en zijn vrouw Betsy zijn in oktober naar Ecuador geweest om SEMILA, de bijbelschool in Riobamba, te bezoeken. Ze schreven samen een verslag van hun reis. Lees hier het verslag van de vrouwenconferentie waar Betsy is geweest.&n...
 • Linda leidde jarenlang een dubbelleven

  Jarenlang bedroog Linda* haar man Sander* met een ander. Beiden doen ze openhartig hun verhaal. Haar verhaal Op mijn zestiende ontmoette ik Sander, drie jaar later trouwden we. Jong en naïef gingen we van start. Na de geboorte van onze zoon ...
 • 'Ik heb mijn onzekerheid in het water achter gelaten'

  “Van jongs af aan weet ik dat God bestaat, dat Hij mij wil helpen en dat ik goed ben zoals ik ben. Ik ging braaf naar de kerk, hoorde de mooie Bijbelteksten, maar ik voelde het niet. Aansluiting in mijn gemeente vond ik niet echt. Ik vroeg me v...
 • ‘Ik heb me echt heel lang eenzaam gevoeld. Echt alleen’

  Annelore Vrieswijk, 18 jaar   “Op mijn twaalfde werd ik depressief. Dat heeft wel vijf jaar geduurd. Het was een opeenstapeling van dingen. Toen ik zeven was scheidden mijn ouders. Ergens was dat wel fijn, want toen was het even klaar me...
 • Help je broeders en zusters aan een baan

  Werkloosheid heeft grote impact op levens, ook in onze gemeente. Vanuit deze nood werd het VEZ(net)Werkplein opgericht. “Als VEZ-ers kunnen we elkaar helpen bij het vinden van een baan,” vertelt initiatiefnemer Gert van Dorsten. “Oo...